November – en månad för honom

7 november, 2019

November är här men visste du att det är en månad med extra stort fokus på männen? Vi firar Fars dag men under hela månaden pågår även Movember, ett initiativ för att lyfta mäns hälsa.

Fars dag! 

På söndag den 10 november är det Fars dag. Då brukar många fira sina pappor med teckningar, god mat och såklart, den välkända slipsen. 

Hur startade traditionen med fars dag?

Dagen startades i USA under 1910-talet av Sonora Smart Dodd, hon ville hedra sin egen far som ensam tagit hand om henne och hennes fem syskon efter att modern hade gått bort i barnsäng, när hon födde familjens sjätte barn. Initiativet spreds sig snabbt runt om i landet men det dröjde ända till 1966 innan Fars dag blev en egen dag, nämligen den tredje söndagen i juni. 

1931 kom traditionen till Sverige. Även här firades den till en början i juni, men sedan flyttades den till november. Det skulle nämligen vara bättre för handeln om Fars dag och Mors dag inte sammanföll med så tätt mellanrum.  

Nu är det en självklar dag för många att umgås och hedra sina pappor. 2018 var det ca 2,5 miljoner pappor som firades runt om i Sverige.

Hur kan vi fira pappa? 

Ett härligt sätt att fira Fars dag på är att bjuda på en god middag. Varför inte bjuda på öl-pannkakor med potatis, sparris och smält smörHär hittar du ännu fler goda recept att bjuda pappa på. 

 

Movember – en rörelse som vill lyfta mäns hälsa  

Under november månad pågår, sen flera år tillbaka, det som kallas för Movember. Det är en internationell kampanj som lyfter mäns hälsa. Rörelsen har funnits i Sverige sedan 2005 och syftet är att samla in pengar för att stödja hälsoprojekt för män inom fokusområdena – prostatacancer, testikelcancer, mental ohälsa och förebyggande av självmord.

Cancerfondens Mustasch-kampen från ingår i Movember

En stor del i Movember är Mustasch-kampen. Den går ut på att från och med den 1 november starta en insamling genom att odla en mustasch. Men man kan även starta en insamling genom att göra en Move. Det går ut på att springa eller gå 60 kilometer under november månad. 

Om du vill vara med och bidra kan du promenera eller springa på gymmet i Ekholmens centrum EFC. Där får du bra hjälp för att komma igång med träningen.