Bli klimatsmart – våra fem bästa tips

21 maj, 2019

Vi vill alla bli mera klimatsmarta, men i vår stressiga vardag när allt rullar på fort, kan det vara svårt att få in nya rutiner. Därför får du här våra fem bästa tips på hur du kan gå från stressad vardagspusslare till cool klimathjälte!

Stor del av hushållets klimatpåverkan kommer från maten. Vad vi väljer att äta har därför stor betydelse för hur stor klimatpåverkan blir. Det vi äter påverkar även och djur och natur på olika sätt. Här ger vi våra fem bästa tips på hur man kan bli mer klimatsmart.    

  • Välj miljömärkta varor 

Det finns idag många märkningar på maten så som KRAV, MSCoch Svanen. Att välja ekologiskt eller miljömärkta varor är ett bra sätt att bidra till en bättre miljö.   

  • Minska svinnet  

Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum. Ofta håller maten nämligen längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen.  

  • Ät grönare 

Enligt livsmedelsverkets rekommendationer bör man inte äta mer rött kött än 500 g i veckan. Och ofta är det ju så att det man bör äta för hälsan också är bra för klimatet. Tänk också på att välja grönt efter säsong.   

  • Laga smart mat 

Använd vattenkokare för att koka vattnet till exempelvis pasta och potatis. Tänk också att stänga av ugnen några minuter innan det är klart då maten kan bli klar på eftervärmen.  

  • Handla smart  

Planera dina inköp i tid och gärna för hela veckan på en gång, så kan du dra ner på bilåkandet till butiken. Dessutom får du mer tid till fritid.