Trendspaningen: Mindre kött på julbordet

16 december, 2019

En av sex personer kommer äta mindre kött den här julen. Det visar Livsmedelsföretagens undersökning som gjorts bland 1102 svenskar i år. Men den visar också att julskinkan fortfarande är de flestas favorit på julbordet. Det är nämligen ett par traditionella rätter som fortfarande toppar listan; julskinkan, Jansson, sill och ris à la Malta.

Fler gröna rätter 

Så många som 1 av 6 säger att de ska minska på köttet i år. Även de som vill att julbordet mest ska bestå av kött och chark har minskat. Och det är kanske inte så märkligt. Många väljer att äta mer gröna alternativ till vardags och den utvecklingen hänger även med det när det kommer till julmaten. En populär rätt som har gjort intåg hos de som väljer bort kött är den griljerade rotsellerin.   

Även de som äter klassisk julmat som korv, köttbullar och skinka börjar plocka in mer grönt. Många vill äta lättare och fräschare sallader som komplement till de lite tyngre rätterna. Grönkål och brysselkålen har fått ett riktigt uppsving de senaste åren. En god sallad att servera till advent eller julmaten är den här ljuvliga brysselkålssalladen med hasselnötter. 

Dessertbordet börjar också få nytt sällskap

Många byter ut ingredienser och ersätter dem istället med exempelvis dadlar och kokosolja. En sådan sötsak är till exempel den här klimatsnälla fudgen  

Den här, och liknande undersökningar från tidigare år visar också på en annan tendens. Vi vill ha roliga smaksättningar till jul. Vad sägs om läsk som smakar kanel, sill som smakar Earl Grey, öl med smak av saffran eller varför inte glöggchoklad?  

Vill du läsa mer om vad vi tycker om julmaten? Läs om hela undersökningen på Livsmedelsföretagen hemsida.