Odlingssäsongen är här

4 maj, 2021

Värmen börjar äntligen komma. Och vad passar bättre då än att prata om odling?! Gröna fingrar, ovana fingrar? Stor trädgård, pallkrage eller balkong? Det spelar inte så stor roll, odla kan man göra oavsett utrymme eller vana.

Vad behövs?

Egentligen behövs bara jord, några fröer och lite tålamod. Och vatten såklart. Men det kan vara bra med några hjälpmedel.

Redskap som kan vara bra att ha.

  • Handspade.
  • Räfsa
  • Sekatör
  • Kratta
  • Näring

Var ska jag odla?

Utgå från vad du har för förutsättningar. Har du en stor trädgård men liten odlarvana? Då kan det vara bra att börja med en eller några pallkragar. Har du en balkong kan det vara bra att utgå från soligt eller skuggat läge, olika växter har olika behov. Saknar du trädgård, kolonilott och balkong? Då fungerar fönsterblecket lika bra.

Vad ska jag odla?

Grönsaker, ärtor, blommor. Ja, endast fantasin och eventuellt klimat sätter gränser. Något som det pratas mycket om nu är odla hållbart. Det betyder att man planterar pollinerande växter som bin och andra insekter tycker om. Men också att fler och fler vill kunna äta det man driver upp. Morötter och potatis till exempel går utmärkt att plantera i hink på balkongen. Odlar du inomhus är mikroformatet något för dig. En annan sak som tar mer och mer plats är blommor. Vi vill plocka våra egna fredagsbuketter och helst hela året.

När ska jag odla?

Om du vill kan du förså inomhus innan du planterar ut dina gröna vänner. Men det går lika bra att så direkt i jorden. Och var inte rädd för att vara försent ute, i år är nätterna fortfarande kalla. Ta tillfället i akt och gör en liten odlingsplan. På plattformar, som till exempel Instagram, finns mängder med inspiration att ta del av.

Vill du ha lite odlingshjälp? Du är varmt välkommen in till Blommica för både inspiration och tips.

Lycka till med odlingen! Dela gärna med dig av ditt resultat.