Nu är det vår

26 mars, 2021

– för nu kommer påsken! Nu får vi väl ändå säga att det är vår på riktigt? Ja för nu är det dags för påsk. Det är en av våra mest uppskattade högtider, i alla fall om vi lyssnar på vänner och läser inlägg på de stora bloggarna. Påsken är längre än de andra högtidsdagarna och handlar mest om att äta gott och hitta på roliga saker tillsammans. Men vad ska vi äta i år och var ska vi äta det? Och finns det mer att göra än att leta efter ägg?

Även i år kommer nog de flesta att ses ute i trädgården. Men nu tycker vi inte längre att det är en stor omställning. Efter ett år av pandemi har de flesta av oss blivit proffs på utomhuskalas. Tänd grillen och bjud på en härligt grillad påsklax med tillhörande grönsakspaket. Det sedvanliga sillbordet äts som vanligt, ja fast utomhus då. I och med att alla sillar och tillbehör är kalla är det bara att duka fram och njuta.

Till efterrätt väljer vi en tårta. Och här kan man välja att gå all in och göra en riktigt påsktårta med egengjorda marsipankycklingar (Tips! Det här är ett väldigt roligt pyssel för barn.) Eller så går vi för den goda och enkla klassikern Pavlova med en curd gjord på citron, passion eller rabarber. Något som börjar synas mer och mer, är den riktigt höga varianten av Pavlova. Och vi förstår varför, det ser ut som en riktig marängdröm.

Och vad vore en påsk utan en äggjakt? Den här traditionen väljer vi att hålla fast vid, den är klurig, god och rolig. Dessutom är det en perfekt utomhusaktivitet. Men vi vill också slå ett slag för den hederliga poängpromenaden. Och vi bjuder på en påskfråga! Rätt svar hittar du längst ned på sidan.

 

Hur hör påskharen ihop med påskägg?

1: Det gör de inte.

X: Harar och ägg är symboler för fruktbarhet. Och många vårritualer har handlat om just om vårens- och fruktbarhetens återkomst efter vintern.

2: Påskharen är egentligen en utklädd höna.

 

Nu önskar vi er en riktigt god utomhuspåsk!

 

Rätt svar: