Så blir ditt nyårslöfte mer hållbart

21 januari, 2022

De vanligaste nyårslöftena handlar om att bli hälsosammare. Men hur gör jag för att det faktiskt ska bli en förändring på riktigt? Här kommer våra 3 bästa tips på hur du kan få en hälsosammare vardag, som varken är jobbig eller tråkig!

 

I början av året är ofta ambitionen på topp; vi köper gymkort, startar en ny diet och ska klämma in lite meditation varje dag för att hitta vårt inre lugn. Men i stället blir det mer stress och en alldeles för stor omställning, vilket gör att vi snart ramlar in i gamla hjulspår igen. Känner du igen dig? Vad är hemligheten då? Det tråkiga svaret är planering. Men om vi säger att du ska planera för att göra mer av det du tycker om, fast på ett nytt sätt, blir du mer intresserad då?  Utgå från våra tre enkla tips för att planera för ett framgångsrikt, friskare år, där njutning inte är kopplat till dåligt samvete utan är en del av det hälsosamma.

1. Måste jag gå ut och jogga eller lyfta skrot? Såklart inte! All rörelse räknas! Älskar du till exempel dans men inte att gå på dansklass där du ska försöka hänga med i någon annans koreografi? Skapa en egen låtlista med dina favoritlåtar och gör din egen koreografi – både kreativt, kul och svettigt! Eller bara dansa fritt! Kanske har du länge funderat på att börja rida – superbra träning samtidigt som närheten till djur är välgörande i sig. Eller varför inte skaffa en spelkonsol som har tennis, golf eller någon annan sport som styrs av rörelse? Du kommer bli förvånad hur svettig du kan bli och hur svårt det är att sluta! Enbart fantasin sätter gränser, men summa summarum; det som är lustfyllt kommer du att genomföra! Hitta din grej!
Fler tips: Träning | ICA, ICA-klassikern (icaklassikern.se)

2. Hur ser din vecka ut? Anpassa din veckomatsedel så att du har en jämn blodsockernivå under dagen, så undviker du att hamna i fällan att trycka i dig något onyttigt. Vilka frukter och grönsaker älskar du? Se till att alltid ha dem hemma och gör färdiga sallader, då blir det mycket enklare att välja en fruktsallad i stället för något onyttigare. Kanske med lite kvarg och nötter om du gillar det? Ett smart knep för att öka på intaget av grönsaker i varje måltid är att ha en färdig sallad med dina favoritgrönsaker i kylen som du fyller halva tallriken med, innan du lägger på den rätt du ska äta på andra halvan. Det fina med detta är att du faktiskt kan fortsätta laga dina favoriträtter, men per automatik äter nyttigare för att du äter en större andel grönt. Smart va? Fler tips på inspiration och god nyttig mat:

Nyttiga frukostar | ICA, Hela middagen i ugnen - 6 nyttiga recept á la allt i en form | ICA, Nyttig veckomeny | ICA Hälsa

3. Vi tror att ovan planering av rörelse som är lustfylld för dig och att fortsätta äta den maten du tycker om, men att lägga till mer frukt och grönt, ökar din chans att lyckas. Små förändringar som gör stor skillnad! Kan du även lägga till stunder där du får göra något som bara är för dig, som ger dig mental näring och energi, så plussar du på ditt välmående  ytterligare!  Samma princip gäller här; vad tycker du om att göra? Meditera? Läsa en bok? Lyssna på musik? Nyckel till att lyckas är den låga tröskeln; det ska vara enkelt och inte vara tidskrävande. Unna dig att planera in dessa stunder också, stunder där bara du får landa och njuta utan några måsten. Fler tips för välmående: https://www.ica.se/halsa/kropp-sjal/

Heja dig!